marți, 12 aprilie 2016

Cele doua lumii in care traim. Mintea si trupul

De câtiva ani, stiinta medicala a ajuns la concluzia ca glandele endocrine din organismul nostru au un rol mult mai important. Practic functionarea defectuoasa a glandelor are un rol important în producerea mai multor boli grave. De exemplu, functionarea necorespunzatoare a pancreasului duce la aparitia diabetului zaharat, lipsa estrogenului din ovare duce la osteoporoza, ateroscleroza, iar functionarea necorespunzatoare a glandei tiroide duce la aparitia sindromului Basedorf.

Glandele noastre se afla într-o interdependenta speciala si complexa. Hipofiza este glanda endocrina care coordoneaza activitatea celorlalte glande intr-un mod direct sau indirect. Daca functionarea hipofizei este armonioasa, ea are un efect benefic asupra functionarii armonioase asupra tuturor celorlalte glande. Hipofiza si hipotalamusul sunt în legatura foarte strânsa.
Conceptele despre rolul hipotalamusului au fost schimbate în mod revolutionar prin cercetarile realizate de catre Candace Perth Ph. D., profesor al facultatii de medicina din Georgetown. Noile concepte au fost publicate în cartile sale: Moleculele sentimentelor si Corpul tau este subconstientul tau. Rezultatele sale revolutionare au fost sustinute de Dr. Joe Dispenza, profesor universitar din Atlanta, biochimist, chiropractician, cu diplome de anatomie, psihologie, neurochimie, neuropsihologie si genetica.
cele doua lumi in care traim
Dupa parerea celor doi profesori:
“Exista o parte a creierului numita hipotalamus, care este ca o fabricuta unde se asambleaza substante chimice, corespunzând anumitor emotii pe care le experimentam. Aceste substante chimice se numesc peptide. Ele sunt alcatuite din mici lanturi secventiale de aminoacizi. Corpul este practic o unitate de carbon care fabrica 20 de aminoacizi diferiti. Împreuna, ele formeaza structura sa fizica. Corpul este o masina care produce proteine. În hipotalamus, micile lanturi de proteine, numite peptide, sunt asamblate în anumite neuro-peptide, sau hormoni neuronali, care se potrivesc cu starile emotionale, pe care le experimentam zilnic. Deci exista substante chimice pentru furie, tristete, pentru starea de victima, pentru pofta. Exista substante chimice care se potrivesc fiecarei stari emotionale pe care o experimentam. si în clipa în care experimentam acea stare emotionala, în creierul nostru, hipotalamusul va asambla imediat peptida respectiva, si apoi o va elibera în fluxul sanguin. Din momentul în care ajunge în sânge, îsi croieste drum pâna la diverse centre sau parti ale corpului nostru. Fiecare celula a corpului nostru are acesti receptori exteriori. O singura celula poate avea mii de receptori la suprafata sa, deschizând-o catre lumea din afara. si atunci când o peptida ajunge la suprafata celulei, ea practic se pozitioneaza pe suprafata receptoare, se conecteaza la celula. Peptida se comporta ca o sonerie, facând ca celula sa reactioneze. … În exteriorul celulei, exista miliarde de locatii de receptare, al caror rol e pur si simplu de a receptiona informatia primita . Un receptor la care s-a cuplat o peptida transforma celula în multe moduri. Declanseaza o întreaga serie de fenomene biochimice în cascada, si unele dintre ele pot chiar sa produca schimbari în nucleul celulei.”
Conform cercetarilor, s-a descoperit ca în hipotalamus se genereaza diferite peptide corespunzatoare diferitelor noastre stari emotionale, care influenteaza functionarea celulelor, si astfel starea de sanatate a întregului organism. Dupa parerea lor, emotiile, gândurile noastre pot modifica celulele, chiar si la nivelul nucleului. Dupa parerea lui Candace Perth, emotiile, gândurile noastre reglementeaza în totalitate acele procese fizice, care sunt responsabile pentru functionarea organismului nostru.
“Organismul nostru este influentat de gândurile si sentimentele noastre.Trebuie luat în considerare, ca în fiecare etapa a digestiei fiecare muschi constrictor se deschide si se închide, fiecare grup muscular cere hrana, toate acestea aflându-se sub influenta emotiilor.”
“Practic mintea noastra ne creeaza corpul.”
Dr. Joe Dispenza mai declara, ca substantele chimice rezultate în urma gândurilor si emotiilor frecvente (încordare permanenta, stres, sau chiar dimpotriva, viata plicticoasa, monotona) distrug în asa masura celulele noastre, încât dupa un timp nu mai pot efectua nici macar functiile fundamentale:
“Bombardând zilnic celula cu aceleasi gânduri si emotii care vor genera anumiti compusi chimici, atunci când celula respectiva se va divide va produce o celula-sora sau o celula-fiica. Celula urmatoare va avea mai multe locatii receptoare pentru acele neuro-peptide emotionale si mai putine locatii receptoare pentru vitamine, minerale alti compusi nutritivi, pentru schimbul intercelular de hrana, sau chiar pentru eliminarea produsilor reziduali.
Orice proces de îmbatrânire este rezultatul unei productii scazute de proteine.
Ce se petrece când îmbatrânim?
Pielea îsi pierde elasticitatea: elastina e o proteina.
Ce se întâmpla cu enzimele?
Nu mai digeram la fel de bine.
Ce se petrece cu lichidul sinovial?
Toate acestea sunt proteine fara de care noi întepenim.
Ce se petrece cu oasele?
Se subtiaza.
Deci orice proces de îmbatrânire este rezultatul unei productii inadecvate de proteine.
si atunci apare întrebarea:
Conteaza într-adevar ce mâncam?
Procesul nutritiv mai are vreun efect, daca dupa 20 de ani de stres emotional, celula, nu mai are nici macar locatiile receptoare, pentru a primi sau permite intrarea compusilor nutritivi necesari mentinerii sanatatii?”
Parerea profesorului este ca, noi oamenii daca nu traim o viata diversificata, bogata în sentimente si gânduri , acceleram foarte mult procesele de îmbatrânire, si participam activ la distrugerea propriul nostru corp. Descoperirile mentionate anterior dovedesc în mod incontestabil ca constiinta noastra are un rol deosebit de important în mentinerea sanatatii. Principalul mijloc de manifestare al constiintei se pare ca este, hipotalamusul (si hipofiza, în strânsa legatura cu acesta). Constiinta noastra “se transforma” în substanta chimica cu ajutorul hipotalamusului. Cunoscând aceste informatii, putem întelege câteva fenomene cunoscute pâna acum în stiinta medicala:
De exemplu bolile psihosomatice (produse pe baza de nervi). Esenta lor consta în faptul ca, desi exista unele simptome care ne trimit la anumite boli, îmbolnavirea organului respectiv nu poate fi dovedita medical. În astfel de cazuri este recomandata schimbarea mediului înconjurator, armonizarea vietii, iar în caz contrar, cu timpul va aparea si îmbolnavirea organelor.
In acest fel si efectul Placebo îsi gaseste raspunsul. Aceasta înseamna, ca medicii administreaza o tableta practic fara efect medicamentos, care are ca rezultat un efect pozitiv! De exemplu “analgezic” – si într-adevar durerile bolnavului scad. Efectul Placebo este luat foarte în serios peste tot în lume. Cercetarile în acest sens se clarifica încet, în ce cazuri, si când poate fi aplicat. De exemplu în Statele Unite ale Americii se aloca anual 5 milioane de dolari pentru cercetarea efectului Placebo. Cum poate fi explicat fenomenul Placebo? Deoarece bolnavul este convins ca primeste un medicament adevarat, constiinta sa va fi impregnata de starea de sanatate sau fara dureri etc., iar hipotalamusul începe sa produca peptidele corespunzatoare, care, ajungând la celulele corespunzatoare, îsi exercita efectul.
În stiinta medicala cunoastem si cazuri surprinzatoare referitoare la acest fenomen:
În 1952 Dr. Albert Mason, psihoanalist, nestiind ce boala grava trateaza de fapt, a vindecat cu metoda psihanalitica (prin utilizarea sugestiei care a facut ca pacientul sa creada ca este sanatos) un pacient care suferea de un fel de psoriazis, letal si incurabil. (Pacientul traieste si astazi!) Dupa clarificarea fisei medicale vindecarea parea miraculoasa. Magazinul englez Time a relatat evenimentul, în urma caruia multi care sufereau de probleme asemanatoare l-au cautat pe Dr. Mason, dar alta vindecare nu s-a mai produs.
Pe baza relatarii doctorului, în urma unei greseli el nu a stiut cât de grava este boala tratata si de aceea a crezut ca pacientul poate fi vindecat. Aceasta încredere pe care medicul o avea a facut ca si pacientul sa fie convins ca se poate vindeca de aceasta boala. În alte cazuri când Dr. Mason stia de gravitatea bolii, datorita faptului ca nu a putut sa creada în posibilitatea vindecarii, aceste tratamentele au esuat.
Probabil hipotalamusul are rol si în cazul miracolelor produse în viata religioasa. În cazul sfintilor crestini s-au produs de exemplu numeroase cazuri inexplicabile biologic. Probabil ca sufletul pur, starile sufletesti stabile, constiinta puternica daruita lui Dumnezeu au produs în corpul lor modificari incredibile. Ca exemplu merita sa o mentionam pe Maica Theresa Neumann, sfânta bavareza care a trait în secolul XX ducând o viata sfânta. Timp de zeci de ani ea a mâncat zilnic numai o bucatica de prescura (pâine de la împartasanie), fiind în tot restul timpului în post negru. Cu toate acestea Sfânta se bucura totusi de o sanatate excelenta. Cazul ei a fost analizat de Dr. Fritz Gerlich, care la început a crezut-o escroaca, dar în urma analizelor facute s-a convins de autenticitatea vietii ei sfinte si astfel a scris biografia vietii ei cu mare respect.
Prin urmare putem vedea, ca starea sanatatii noastre nu depinde numai de alimentele consumate, de tratamentele medicale. Este extrem de important sa furnizam corpului substantele nutritive corespunzatoare (deoarece si acestea ne pot influenta constiinta), cum la fel de important este si modul nostru corect de gândire si starea noastra sufleteasca pozitiva. Cu o atitudine pozitiva putem intensifica, accelera vindecarea corpului, mentinerea sanatatii, iar cu stari pesimiste putem îngreuna functionarea organelor!
Între corp si constiinta exista o legatura asa de strânsa, ca practic sanatatea noastra depinde în totalitate de starile noastre sufletesti.
Cercetari în acest sens au fost efectuate mai ales de medicii Thorwald Dethlefsen si Rüdiger Dahlke, care în 1983 au publicat cartea “Drum catre împlinire”. Desi atunci legatura între hipotalamus si starile noastre nu putea fi dovedita, acesti medici au descris cauzele sufletesti reale ale multor boli. Ei au numit concret care este legatura dintre boala si starile dizarmonioase care produc acea boala. Cartea a avut un succes extraordinar la nivel mondial. În 1992 Rüdiger Dahlke a continuat relevarea cauzelor sufletesti ale bolilor în cartea sa, “Boala, limbajul sufletului”. De asemenea si aceasta carte a sa a devenit best-seller la nivel mondial.
Conform declaratiilor lor, fiecare boala are o cauza sufleteasca, care, daca nu este tratata, va duce la boala. Daca problema este rezolvata numai printr-o anume interventie fizica, operatie, tratament medicamentos, boala poate apare în aceeasi forma sau într-una asemanatoare. Parerea lor este sustinuta si de cercetarile lui Candace Perth .
Sa vedem câteva exemple în legatura cu ce boala si ale caror stari emotionale se datoreaza.
Una din pericolele erei noastre este cancerul. Dupa parerea lui Dahlke celula canceroasa se formeaza în urma faptului ca persoana duce o viata retinuta, în conformitate cu asteptarile celorlalti, nu comunica în mod corect, nu are o personalitate matura, nu dispune de baze sufletesti profunde. Sa nu ne lasam indusi în eroare: aparent multi bolnavi de cancer sunt oameni de succes, buni prieteni, draguti, hotarâti, chiar si “religiosi”. Dar numai aparent! În realitate nu sunt capabili sa se schimbe (sau doar într-o mica masura), vor sa corespunda cerintelor celorlalti si au grija, ca hotarârile luate sa nu fie prea insolite. Lipsa reala de comunicare, lipsa exprimarii a sentimentelor profunde duce la “revolutia” celulelor, si ceea ce bolnavul nu a fost în stare sa faca, adica exprimarea sincera, manifestata si la nivel de fapte, este realizata de celula rupând limitele normale si începe sa se divida.
Esenta vindecarii ar fi ca, bolnavul de cancer sa gaseasca în fiinta lui acele stari sufletesti profunde, care sa ii dezvaluie menirea si astfel sa aiba curajul sa traiasca în conformitate cu aceasta.
Sa privim, spre exemplu, o alta boala, raspândita mai ales în cazul femeilor. Problemele legate de glanda tiroida. Ele apar în numeroase forme, dar în general se poate spune, ca se formeaza din cauza lipsei de destindere, gingasie, spontaneitate. Femeile care au probleme cu glanda tiroida, traiesc în mare masura urmatoarele stari dizarmonioase, sau o parte dintre acestea: încapatânare (îndaratnicie), încordare, stres, aviditate, frica, deznadejde, atasament, reprimarea propriilor dorinte, etc. Ar trebui sa învete sa traiasca în mod spontan, cu usurinta, cu multumire, în prezent, pentru ca vindecarea adevarata sa poata surveni.
Desigur aici am amintit bolile de mai sus doar ca exemple, pe scurt, fara a urmari sa dezvoltam subiectele, deoarece in unele cazuri pot aparea si situatii mai complexe, care necesita analize mai lungi.
Cum ne pot influenta alimentele, constiinta?
Jagadis Chandra Bose este un renumit botanist din India, profesor al Universitatii Prezidentiale, care a inventat crescograful. Acest aparat poate mari plantele de zece milioane de ori. Cu ajutorul crescografului sau, savantul care a terminat Universitatea Cambridge a reusit sa urmareasca dezvoltarea plantelor. Pe baza acestor studii a declarat:
“Graficoanele expresive ale crescografului meu conving si cele mai sceptice minti despre faptul ca plantele dispun de un sistem nervos sensibil si au o viata emotionala diversificata.”
Desi descoperirea lui Bósz a fost realizata la începutul secolului XX, si astazi sunt foarte putini cei care cred, ca plantele dispun de sentimente si stari emotionale.
Dr. Dorin Dragos, medic si terapeut naturist care în colaborare cu doi colegi a scris o carte ce se numeste “Plante medicinale pentru tamaduirea sufletului”, unde explica starile caracteristice ale numeroase plante medicinale. Medicina Ayurvedica (medicina naturista) din India cunoaste acest fapt de mai multe secole si îsi bazeaza vindecarile pe puterea plantelor, care contineau acele stari specifice. Cu ajutorul medicinii Ayurvedice se poate stabili exact, ce fel de stari emotionale ne induc plantele, atunci când le utilizam. Prin utilizarea frecventa si în mod corespunzator a acestor plante medicinale putem sa influentam în bine toate starile sufletesti negative pe care noi le traim. Adica, prin consumarea frecventa si perseverenta a plantei medicinale care ne induce starea respectiva, constiinta noastra o asimileaza gradat, si îsi exercita efectul prin glanda hipotalamus si asupra functionarii organelor.
Este important sa mentionam, ca la astfel de vindecari, este recomandat sa lasam ca starile specifice ce le induc plantele în noi, sa se manifeste si în viata noastra, nu numai la nivel de constiinta! Medicina Ayurveda a reusit sa stabileasca cu exactitate, care anume sunt bolile care apar datorita mentinerii si trairii unor anumite stari si emotii dizarmonioase (ca si Thorwald Dethlefsen si Rüdiger Dahlke). În urma acestor constatari se recomanda, ce stari armonioase este necesar sa traim pentru a putea fi înlocuite acele stari si emotii negative. În numeroase cazuri, bolnavii care sunt astfel tratati, au relatat vindecari sau ameliorari ale bolilor. De exemplu, daca o boala s-a format în urma lenei, Ayurveda ne recomanda plante medicinale care confera stari dinamice. Gradat bolnavul devine din ce în ce mai dinamic, starile de lene dispar si survine vindecarea. Normal, ca un astfel de tratament este suficient doar în anumite cazuri, mai ales la începutul bolii. Cert este ca starile armonioase ne pot ajuta în mare masura în procesele de vindecare.
Sursa articol Cele doua lumii in care traim : http://ama.sapte.ro/articole.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu